U bent hier

Haal meer uit je loopbaan

De medewerkers van Onderwijstalent kunnen jou ondersteunen in je loopbaan. Loopt je vervanging af? Ben je op zoek naar een nieuwe functie? Kijk dan eens op 'lanceer je loopbaan'. 

Vragen over je loopbaan?

Indien je je vragen stelt als 'Hoeveel verdien ik?', 'Waarin kan ik nog lesgeven?', helpen de medewerkers van het Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) je graag verder.

Als pas afgestudeerde leerkracht is het niet eenvoudig om je weg te vinden tussen de vele ambten en onderwijsniveau's. AgODi maakt je wegwijs via een speciale onthaalbrochure voor beginnende leerkrachten. Je vindt er alle info en tips voor een goede start in het onderwijs. En, niet onbelangrijk, via een handig rekenmodule weet je meteen hoeveel je gaat verdienen. 
Eén adres voor een vliegende start van je loopbaan: AgODi.

We zetten alvast enkele interessante topics in de kijker

 • Welke vakken mag ik geven?

Klik door naar de website met alle informatie over bekwaamheidsbewijzen.

 • Wat is nuttige ervaring?

In sommige gevallen kan je nuttige ervaring voor tewerkstelling buiten het onderwijs inbrengen als geldelijk anciënniteit. Voor andere vakken moet je nuttige ervaring bewijzen vooraleer je dat vak (technische vakken, praktijkvakken en sommige kunstvakken) mag geven. Alle info kan je vinden via http://www.onderwijs.vlaanderen.be/nuttige-ervaring.

 • Waar vind ik de nieuwe (specifieke eindtermen?

  De nieuwe en specifieke eindtermen gaan in vanaf 1 september 2021 Meer info vind je hier
   
 • Waar vind ik leuke ideeën voor mijn lesvoorbereidingen?

Via Klascement, de portaalsite voor en door onderwijs, vind je duizenden gratis leerobjecten. Werk mee en deel ook jouw lesmateriaal!

Ingangen voor specifieke vakleraars:

 • Kan ik met een buitenlands diploma lesgeven in België?

Je kan steeds een gelijkwaardigheid van je buitenlands diploma hoger onderwijs aanvragen bij Naric-Vlaanderen. Deze gelijkwaardigheidserkenning is een officiële bevestiging van de gelijkwaardigheid van een buitenlands diploma hoger onderwijs met een Vlaams diploma hoger onderwijs.

BELANGRIJK: Als je de erkenning van je buitenlands diploma hoger onderwijs aanvraagt met de bedoeling om les te geven in het Vlaams onderwijs, dan wordt de keuze van de juiste procedure bepaald door je nationaliteit en het land waar je het diploma behaald heeft. Meer info vindt u hier

Om in het Vlaams onderwijs les te geven volstaat het verder niet dat je diploma erkend is. Je moet ook aantonen dat u de onderwijstaal, het Nederlands, in voldoende mate beheerst. Meer informatie over de taalkennisvereisten en de manier waarop je deze kunt aantonen vind je hier.  Hieronder vind je een overzicht van de niveaus. 

Richtgraad Niveau
Richtgraad 1.1BreakthroughA1
Richtgraad 1.2WaystageA2
Richtgraad 2TresholdB1
Richtgraad 3VantageB2
Richtgraad 4EffectivenessC1

 • Wanneer kan ik vastbenoemd worden? 

Om vast benoemd te kunnen worden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een overzicht vind je hier.

 • Kan je als vastbenoemde leerkracht van school veranderen?

Hier vind je meer info.

Heb je nog een specifieke vraag voor AgODi?

Contacteer dan een medewerker van de cel 'Word Leerkracht':

02/553 93 00 (basisonderwijs)

02/553 92 00 (secundair onderwijs)

CE3B01
0