U bent hier

Opleidingsaanbod

In Vlaanderen heb je twee soorten lerarenopleidingen:

Beide lerarenopleidingen brengen een student tot de basiscompetenties van leraar en leiden tot het diploma van leraar. Toch zijn er verschillen tussen beide opleidingen. 

De geïntegreerde lerarenopleidingen zijn de professionele bacheloropleidingen in het onderwijs die leiden naar een diploma van kleuteronderwijzer(es), leraar(es) in het lager onderwijs (onderwijzer) of leraar in het secundair onderwijs (regent). Ze worden enkel georganiseerd door hogescholen. Het zijn opleidingen van 180 studiepunten die vakinhoudelijke kennis en pedagogische competenties integreren. In de geïntegreerde lerarenopleiding voor het secundair onderwijs kiest een student twee onderwijsvakken. Deze zal hij of zij later mogen onderwijzen. Ben je op zoek naar een flexibel of verkort traject om deze opleiding te volgen? Klik dan hier voor een duidelijk overzicht. 

De specifieke lerarenopleiding is een opleiding van 60 studiepunten die je volgt na een vakinhoudelijke opleiding. De opleiding focust enkel op pedagogische competenties. Van de 60 studiepunten wordt de helft (30 studiepunten) aan praktijk besteed. De specifieke lerarenopleidingen vervangen de academische initiële lerarenopleiding (AILO), de initiële lerarenopleiding van academisch niveau (ILOAN) en het getuigschrift pedagogische bekwaamheid (GPB). De specifieke lerarenopleiding wordt aangeboden door de universiteiten, de hogescholen én de centra voor volwassenenonderwijs. Het diploma dat je ontvangt is een diploma van leraar en heeft dezelfde waarde in de drie instellingen.

Zoek je nog welke opleiding tot leraar het best bij je past? Gebruik dan de opleidingstool. Op basis van het onderwijsniveau waarin je les wilt geven en je studieachtergrond bepaal je in een paar clicks je onderwijstraject. 

Wil je nog verder studeren? Via de pagina 'extra opleidingen' vind je misschien wat je zoekt!

Wie Nederlands aan anderstaligen wil geven, kan hier meer info vinden. 

De opleidingstool zet je op weg
CE3B01
1