Je carrière als leerling in het secundair onderwijs zit er bijna op. Tijd voor een nieuwe uitdaging!
Wou je altijd al leerkracht worden of is dit één van de opties waartussen je twijfelt? Of neem je het nu voor het eerst in overweging? Zorg in ieder geval dat je zelf de keuze maakt en dat je met volle goesting aan je opleiding begint. Je opleidingstraject zal niet altijd over rozen lopen, maar als er echt een leerkracht in jou schuilt, is het de inspanning meer dan waard! Neem zeker even de tijd om onze quiz te doen. Scoor je 5/9 of meer? Dan moeten we absoluut eens praten over jouw toekomst in het onderwijs!
Leerkracht worden, is dat iets voor mij?
Som voor jezelf eens op waarom je leerkracht wil worden. Leerkracht zijn is veel meer dan met kinderen spelen. Naast het pedagogische en didactische aspect komt er ook heel wat administratie en voorbereiding bij kijken waar je ook buiten de schooluren mee bezig bent.
Twijfel je nog of een job als leerkracht en/of de opleiding ernaartoe iets voor jou is? Ga zeker naar opendeurdagen van verschillende hogescholen die de opleiding aanbieden. Praat eens met een leerkracht-in-spé en leg je oor eens te luisteren bij een leerkracht die dagelijks voor de klas staat. Stel vragen, ook over de minder leuke of saaie kantjes. Als je dan ook nog eens een dag kan meelopen in een klas, weet je alvast goed waar je je aan kan verwachten!
Leerkracht ja, maar voor welke klas?
Alweer een keuze die je moet maken: wil je graag werken met kleuters, lagere schoolkinderen of jongeren in het secundair onderwijs?
Ben je creatief, expressief en taalvaardig? Heb je interesse in de leefwereld van kinderen? Wil je hen spelenderwijs zaken aanleren en hen stimuleren in hun ontwikkeling? Dan schuilt er misschien een kleuterleerkracht in jou!
Wil je op een creatieve manier algemene kennis overbrengen en kinderen leren schrijven, rekenen en zo veel meer? Wil je hun blik verruimen en een boeiende leeromgeving voor hen creëren? Wie weet ben jij de perfecte leerkracht lager onderwijs!
VDAB zette op deze pagina de competenties voor leerkracht kleuteronderwijs op een rijtje. Hier vind je de info over leerkracht lager onderwijs. Je kan hier ook een test doen om te ontdekken of de job iets voor jou is.
Heb je interesse in bepaalde vakgebieden en wil je je kennis hierover overbrengen aan jongeren? Dan zou jij wel eens die inspirerende leerkracht in het middelbaar onderwijs kunnen zijn! Twijfel je over de vakgebieden waarin je je wilt specialiseren? Bedenk dan dat bepaalde vakken heel populair zijn bij studenten, maar dat de vraag vanuit het onderwijs beperkt is gezien het leerprogramma (bijvoorbeeld geschiedenis, lichamelijke opvoeding, plastische opvoeding). Andere vakken zijn dan weer knelpuntberoepen. Hoera als jij hier voor wil gaan! Wil je in een grootstad lesgeven? Met een bachelor secundair Frans of wiskunde vind je gegarandeerd snel werk. Ook voor dit beroep heeft VDAB de competenties opgelijst.
Bekijk hier enkele audioverhalen van leerkrachten die vertellen over hun job.
Hoe kan ik me voorbereiden op de opleiding?
Online kan je heel wat nuttige info, oefeningen en opleidingen vinden:
verschillende bruikbare en gratis opleidingen via webleren:
-leren leren
-timemanagement
-Nederlands - spelling
-Nederlands: inoefenen spelling en grammatica
-grammatica Frans 1 + 2 + 3
-Franse werkwoorden
Nederlandse grammatica en spelling: taaladvies.net, woordenlijst.org, taalwinkel.nl, cambiumned.nl
wereldoriëntatie (landen met hoofdsteden, zeeën, bergketens, rivieren) via Topomania, Topo Wereld, Geomaster Plus
Welke opleidingstrajecten zijn er?
Hier vind je een overzicht van de verschillende lerarenopleidingen en opleidingstrajecten.
Wat zijn mijn slaagkansen?
Als je leraar wil worden, moet je sowieso verder studeren. Afhankelijk van je vooropleiding is dit niet altijd evident. Hou er zeker rekening mee dat het een stevige uitdaging wordt.
Als je start aan een bacheloropleiding, verwacht de hogeschool een aantal vaardigheden van jou. Onderstaande competenties zijn belangrijk om grote hoeveelheden leerstof te kunnen verwerken op korte tijd:
goed kunnen structureren;
samenvattingen kunnen maken;
hoofdlijnen en bijzaken kunnen onderscheiden;
niet klakkeloos van buiten leren maar de leerstof ook kunnen toepassen;
verbanden leggen met inhouden van andere vakken;
een brede interesse hebben in de wereld;
een visie hebben op wat je wil.
En voor leerkrachten ook onderstaande competenties:
goed kunnen reflecteren;
kunnen omgaan met kritiek;
goed kunnen communiceren;
creatief zijn;
goed kunnen omgaan met (tijds)druk.
Check je slaagkansen via onderwijskiezer (hoger onderwijs > professionele bachelor > kleuteronderwijs / lager onderwijs / secundair onderwijs > studierendement).
Via deze link kan je testen hoe jij jouw leren organiseert.
Kan ik eerst werkervaring opdoen en daarna de overstap maken naar het onderwijs?
Dat kan zeker! Twijfel je nog over een carrière in het onderwijs of wil je eerst andere zaken leren en ervaring opdoen? Via de educatieve graduaatsopleiding of de verkorte bachelor- of masteropleiding (dag, avond of weekendonderwijs) kan je ook later nog een pedagogisch bekwaamheidsbewijs behalen waarmee je kan lesgeven in het secundair onderwijs. De vakinhoud is dan gebaseerd op je eerdere bachelor- of masteropleiding of de vakkennis en vaardigheden die je reeds opdeed op de werkvloer. Via deze link kan je nakijken welke ervaring of diploma’s je nodig hebt om bepaalde vakken te kunnen geven.
Hoe zit dat met de starttoets?
We verzamelden alle info hier.
Heb je nog vragen, twijfels, bedenkingen?
Kan je de knoop moeilijk doorhakken of weet je niet goed wat te verwachten van de opleiding of de job als leerkracht? Aarzel niet ons te contacteren!