U bent hier

Hoedje af voor afstuderende VDAB-studenten!

Wist je dat je een verkorte opleiding leerkracht kleuter- of lager onderwijs kan volgen als je reeds een bachelor- of masterdiploma hebt gehaald? In uitzonderlijke gevallen kan dit ook met een VDAB-opleidingscontract. In februari 2015 studeerden 13 van onze VDAB-studenten af aan deze opleiding.

Yannick Minart, bemiddelaar bij Onderwijstalent, was erbij!

“Ik begeleid de VDAB-studenten onderwijs tijdens hun opleiding. Gedurende de verkorte opleiding zijn ze gebonden aan een zeer strak programma, dus af en toe kunnen ze wel wat ondersteuning gebruiken. Ze hebben vaak al een gezin en dat combineren met een bacheloropleiding vergt heel wat doorzettingsvermogen en organisatietalent. De opleiding op zich is niet te onderschatten qua hoeveelheid leerstof en stages. Dit alles moet op een korte termijn afgewerkt worden, de tijdsdruk is dus torenhoog.  Daarnaast spelen het verschil in gezinssituatie en het leeftijdsverschil met de klassieke student ook een rol. Hierdoor verloopt de onderlinge samenwerking voor bijvoorbeeld groepswerkjes niet altijd van een leien dakje. ’s Avonds bij hotel mama aan tafel schuiven zit er ook niet in! Hoedje af dus, voor de studenten die dit parcours hebben afgelegd. Ze grepen deze kans met beide handen en gaven niet op. Alle obstakels waar onze pas afgestudeerden mee moesten afrekenen blijken het waard te zijn geweest: elf van hen zijn intussen al aan de slag. Ik hoop dat ze een fijne carrière in het onderwijs tegemoet gaan!”

Dit schooljaar zijn er opnieuw 21 VDAB-studenten gestart aan de verkorte opleiding. De voorwaarden om de opleiding te volgen met een VDAB-opleidingscontract vind je hier: kleuteronderwijslager onderwijs. Meer informatie over het verkort traject en flexibel studeren vind je hier