U bent hier

Antwerpen, het schoolteam en de wereld

Anke geeft al 6 jaar elke dag het beste van zichzelf op het Sint-Eligiusinstituut in Antwerpen. Omdat wij leerkrachten superinteressant vinden, vroegen we naar haar ervaringen.

Ik blijf in Antwerpen werken!

“Ik zat op kot in Antwerpen en wilde sowieso in een Antwerpse school werken. Nadat ik stage deed bij Sint-Eligius, werd me gevraagd of ik hier wilde komen werken. Ik deed ook stage in Merksplas en Hoogstraten, maar voelde me meer aangetrokken tot Antwerpen. Ik ben hier komen wonen toen ik hier kwam lesgeven en heb er nog geen spijt van gehad. Als ik ooit verhuis, wil ik zeker in de stad blijven werken. Ik heb verschillende collega’s die dagelijks de afstand afleggen, dus dat moet haalbaar zijn.”

“De multiculturaliteit die je hier ziet, spreekt me aan. Het is anders dan mijn eigen leefwereld en hier lesgeven is de perfecte manier om het andere te leren kennen. Ik ervaar soms wel een taalbarrière, maar laat dit de communicatie niet tegenhouden. Ik ben niet bang om contact te leggen met de ouders van mijn leerlingen, en ga wel eens op huisbezoek.”

Het team maakt dat ik hier elke dag ben.

“Ik startte niet onmiddellijk aan een lerarenopleiding. Ik studeerde eerst pedagogie, maar besefte dat ik liever in de praktijk wilde staan. Toen ik de switch maakte, kreeg ik in mijn omgeving te horen dat ik eindelijk leerkracht ging worden.”

“Starten is overal moeilijk, dat is gewoon de realiteit. Je wordt altijd voor de leeuwen gegooid, waar je ook begint. We hebben hier kleine klasjes, waardoor ik zelf groot deel van de zorg doe, maar er is nog wel een zorgleerkracht ter ondersteuning. Het team maakt bij mij wel dat ik hier elke dag terug sta. Dat is misschien wel typisch aan lesgeven in de stad: je hebt elkaar nodig. Je zit als leerkracht met andere zorgen, doordat je leerlingen andere zorgen hebben. Je hebt elkaar nodig om dat te kunnen dragen en je begrijpt elkaar sneller omdat je voor hetzelfde staat. We moeten niet sterker zijn dan we zijn. Als ik een slechte dag heb, kan ik dat gewoon zeggen. Ook doorheen de dag kan ik mijn hart even luchten als ik er nood aan heb. Bij evaluaties van de school komt bij alle leerkrachten terug dat het team zo waardevol is.”

De wereld in mijn klas

“De wereld komt elke dag een beetje in mijn klas. Enkele jaren geleden had ik een bootvluchteling in de klas. Dan word je je plots wel heel bewust van de actualiteit. Ik was daar niet op voorbereid, maar zo zijn er nog wel wat verhalen. Dat gaat verder dan lesgeven en dan wordt het heel persoonlijk. Uitdagend, maar dat maakt het ook net heel mooi. Hoe je daar op reageert, dat is gewoon je menselijke kant.”

“Als je leerkracht wordt vanuit het zorgende idee, kom dan zeker naar Antwerpen. Als je twijfelt, probeer het gewoon. Doe eens een vervanging, maar hou in je achterhoofd dat een tijdelijke opdracht overal moeilijk is. Dat ligt dan niet per sé aan de stad. Ik denk dat je het alleen maar kunt ervaren door het te proberen.”

 

Wil je ook woorden of beelden kwijt over je job als leerkracht in Antwerpen? Contacteer ons!

 

Deze artikels vind je misschien ook interessant

Kleuterleraar of DJ?

Wie twijfelt om in een Antwerpse school aan de slag te gaan, raad ik aan: 'Gewoon doen!'

Meer dan lesgeven alleen

5 jaar later